R. Muchamore - Šílenství

17.04.2011 00:23

Nedávno jsem dočetla knihu. Jmenovala se tak, jak říká název článku. Je to kniha ze série Cherub. Konkrétně pátý díl. Série Cherub je o dětských agentech, keří pracují, aby odhalili spiknutí a různé teroristické útoky. Děti se vetřou i tam, kam dospělý nemůže. Jejich úkolem je většinou spřátelit se s dětmi podezřelých a vetřít se k nim do domů, aby je mohli prohledat a popřípadě stáhnotu na disk obsahy počítačů.
Tato pátá kniha pojednává o náboženské sektě, která je rozšířená po celém světě - Přeživší. Vede je Joel Regan, kterému Bůh údajně sdělil, že má vybudovat archu a tam ukrýt ty, co věří, protože se prý blíží jaderná katastrofa. Vzniklo podezření, že Přeživší jsou ve spojení s teroristickou organizací Zachraň Zemi. A tak se James, Lauren a Dana vydávají do Austrálie, aby se vetřeli do komuny přeživších a posléze i do samotné archy. Komunu infiltrují úspěšně, ale infiltrovat archu už je těžší. A povede se to jenom dvěma ze tří agentů. Dana tedy zůstane v komuně.

Lauren a James se v Arše seznámí s Rathbonem, zvaným Rat. Dana mezitím dostane misi, kde má vyhodit do povětří jakýsi tanker. Se třema dalšíma tam odjede lodí. Povede se jí ale všechny zneškodnit a přezvít nad lodí kontrolu.

V arše mezitím vypukne pozdvižení a to proto, že Joel Regan zemřel. Rat a dva agenti Cherub se snaží uprchnout, ale jsou uvězněni v jakési podzemní místnosti s mrňatama, která tam byla. Nakonec se jim ale povede utéct a přes odpadní šachty z archy utečou úplně. Dá jim to sice práci, ale nakonec se všichni zachrání.

Ve zprávách se potom objeví, že Rat zemřel, ale pravdou je, že přežil a byl oficiálně přijat k Cherubu. Lauren tato mise vysloužila černé tričko, což je nejvyšší hodnost v Cherub. A Dana konečně získala tričko modré, tmavě modré, což je ocenění za zvláště dobře odvedenou práci na misi.

Všechno tedy dopadlo dobře a můžeme jen čekat na další misi, kterou naši agenti dostanou. Bohužel, přeživší a i Zachraň Zemi stále existují. Uvidííme, co bude dál a jestli i nadále budou stejnou hrozbou, jakou byli doteď.

Kniha je to skvělá a všem ji doporučuju. Pravdou ale je, že pokud jste nečetli předchozí čtyři díly, tak nebudete vědět, o co se tam jedná, protože to na sebe docela dost navazuje. Ale stojí to za to, takže si je klidně pučte. Nic za to nedáte, jenom poplatek v knihovně, který není zas až tak velký. Pokud máte rádi tajné agenty, líbit se vám to bude. Mno, a já bych si co nejdřív měla sehnat díl šest, nebo to špatně dopadne. :D
No, ale Perry Mason má přednost, takže nejdřív budu pokračovat v něm, dřív, než se pustím do čehokoli jinýho. xD